Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone warzywa

4.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczone warzywa to szybki sposób na uniwersalne danie.
Piekarnik sprawia, że warzywa stają się soczyste, lekko skarmelizowane i pełne głębokiego smaku. W dodatku ten przepis na pieczone warzywa jest bardzo prosty, a efekt końcowy przepyszny!

Składniki:

ziemniaki 2 kg
papryka czerwona 1 duża
cebula czerwona 3 szt
marchew 2 szt
olej 0,5 szkl
woda 0,5 szkl
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone warzywa

Przepis na pieczone warzywa powinien znać każdy! Jest prosty, szybki i może być wykorzystywany na wiele sposobów.
Pieczone warzywa mogą być samodzielnym daniem, składnikiem sałatki,  dodatkiem do makaronu, ryby lub mięsa. Sprawdź ten łatwy przepis na pieczone warzywa!

Jak przygotować pieczone warzywa?

1

Ziemniaki dokładnie umyć, marchew obrać i pokroić w grubsze plastry.

2

 Paprykę pociąć w paski, cebulę obrać i pokroić dowolnie.

3

 Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

4

Olej wymieszać z wodą i przyprawą do ziemniaków oraz papryką słodką.

5

Marynatą zalać warzywa, zakryć je folią aluminiową i piec w mniej więcej 180 stopniach przez godzinę, aż do miękkości warzyw.

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami warzyw i przyprawami, tworząc niekończące się kombinacje smakowe. Dodaj zioła, czosnek, oliwę z oliwek lub nawet odrobinę sera, by nadal cieszyć się smakiem pieczonych warzyw! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kecaj0075 21.02.2014 18:00
smacznie wygląda:)
bazylka 13.02.2014 22:16
Bardzo lubię takie warzywa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak