Pieczone udo indycze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udo indycze

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • peprz i sol

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • olej roślinny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udo posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy.
Do szklaneczki wlewamy olej, czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno i dodajemy do oleju, dodajemy też curry, ostrą paprykę, zioła prowansalskie i majeranek.
Na koniec skraplamy sokiem z cytryny.
Zawijamy udo w folię spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po tym czasie pieczemy udo w naczyniu żaroodpornym przez godzinę i 180 stopniach.
Po godzinie rozpuszczamy łyżkę soli w 100 ml wody, odkrywamy przykrycie i polewamy udo kilkoma łyżkami wody z solą, dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Pieczemy jeszcze 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat