Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem

Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • podudzia z kurczaka

    8 sztuk

Marynata:

  • olej

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • miód

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    1.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:32
Syte jadło.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat