Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.

Składniki:

Kurczak:

podudzia z kurczaka 8 sztuk

Marynata:

olej 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
miód 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:32
Syte jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak