Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro

5.0
(191)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tak przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę.

Składniki:

Składniki:

podudzia z kurczaka
8 sztuk

Marynata:

jogurt naturalny
3 łyżki
miód
1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat
1.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
sól
1.25 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W trakcie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:31
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak