Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro

Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tak przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • podudzia z kurczaka

    8 sztuk

Marynata:

  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • papryka ostra mielona

    1.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

    1.25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W trakcie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

12.08.2018 19:31
Dobre mięso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat