Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka z dynią i warzywami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

udka kurczaka 4 sztuki
cebula 1 mała
ząbki czosnku 3
ziemniaki 4-5 sztuk
batat 20 dag
dynia 40 dag
marchew 3 sztuki
oliwa z oliwekłżek 5

przyprawy

sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
tymianek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
bazylia świeża

Porada

-4 porcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z dynią i warzywami.

Danie smaczne i sycace-pieczone aromatyczne udka z warzywami , w tym z przepyszna tymiankową dynią!!! Polecam.

1 Udka myjemy , oczyszczamy , obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem, delikatnie polewamy oliwą , przyprawiamy przyprawami i odstawiamy na cała noc do lodówki. 2. Udka układamy w naczyniu żaroodporynym, lekko podlewany oliwa z oliwek ,dodajemy ziemniaki o pokrojone w ósemki oprószone ziołami prowansalskimi , marchew pokrojona w kostkę, cebule pokrojona w piórka , a na wierzch listki melisy. 3. Całość pieczemy 60 minut polewając co jakiś czas powstałym sosem . Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostke i oprószona sola , pieprzem i tymiankiem dynię i całośc pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Smacznego:):)
-

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jumper123 27.10.2015 13:05
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak