Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło sól pieprz

udka kurczaka 5 szt
pomarańcza 1 szt
żurawina suszona 60 g
miód prawdziwy 2 łyżki
masło
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata mieszanka przypraw chilli

starta skórka z pomarańczy 1 szt
sok z pomarańczy 1 szt
oliwa 3 łyżki
tymianek 3 łyżeczki
imbir 5 cm
mieszanka przypraw chilli

Porada

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle aromatycznej słodkiej marynacie na bazie pomarańczy, żurawiny, miodu i wyrazistego ostro – słodkiego imbiru.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie

Kroki postępowania

1
Marynata Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, skórką i sokiem z pomarańczy, tymiankiem i szczyptą mieszanki chilli.
Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na kilka godzin.
Krok 1 - Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie foto
2
Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać marynatą, w której się marynowały, obłożyć plastrami sparzonej we wrzątku pomarańczy, posypać żurawiną i skropić miodem.
Krok 2 - Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie foto
3
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60minut.
Krok 3 - Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.02.2016 11:00
wspaniale wyglądają
Motorek 15.02.2016 14:59
smaczne mięsko
Agnieszka-87-25 15.02.2016 14:56
superowe jedzonko
Mniam 15.02.2016 11:53
W takiej marynacie udka smakują rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak