Pieczone udka kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udka kurczaka

    6 sztuka

SKŁADNIKI MARYNATY

  • sos sojowy

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka

PONADTO

  • oliwa

    do wysmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w sporej misce, włożyć do niej udka i starannie wymieszać, tak aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć mięso odsączone z marynaty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40-45 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 01.07.2015 12:01
wyglądają bardzo smakowicie
Motorek 17.05.2015 08:42
bardzo pyszne
Alex_M 14.01.2015 11:53
cudnie wypieczone :)
anemon 01.01.2015 09:38
Bardzo dziękuję.
Adamorek 31.12.2014 12:59
ale złocisty
Wafelek2601 31.12.2014 10:04
Bardzo lubię takie udka
Iwusia 30.12.2014 23:58
lubię takie
Noruas 30.12.2014 20:53
Wyśmienite danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat