Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3
sos sojowy 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz
suszona papryczka chili szczypta
Czosnek suszony Prymat szczypta
kasza jaglana 1 szkl
woda 2 szkl
pomidor 1
papryczka chili 1
sól
natka pietruszki
natka selera
śmietana 18 proc 400 ml
jajko 2
oregano szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka i zapiekana kasza jaglana

Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Przygotować marynatę i natrzeć nią udka, resztę marynaty wlać do brytwanki i odstawić na godzinę.

Kaszę ugotować w 2 szkl wody aż wchłonie cały płyn. Odstawić odkrytą by wystygła.
Pomidor przekroić, wyciąć 4 plasterki do dekoracji, resztę pokroić w kosteczkę i dodać do kaszy, dodać posiekaną drobno papryczkę, posiekaną natkę pietruszki i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać do kaszy i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyrównać, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać oregano.

Piekarnik nagrzać do temp 200 st. Wstawić udka i kaszę jednocześnie i piec ok 50 min z termoobiegiem.

Do dania przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej, cebuli, papryki konserwowej, oliwek i cebulki konserwowej. Doprawiłam oliwą i przyprawą do sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak