Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka curry z dynia i ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 szt
czosnek 2 ząbki
Przyprawa curry orientalna Prymat 5 łyzeczek
dynia 250 g
ziemniaki 500 g
gałązki rozmarynu 2 szt
skórka z cytryny 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka curry z dynia i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Udka umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, skórką z cytryny orz 3 łyżeczkami curry. Wysmarować 2 łyżkami oliwy, posypać listami z 1 gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na min 2 godz.
Krok 1 - Pieczone udka curry z dynia i ziemniakami foto
2
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w większe kawałki. Przyprawić solą, pieprze, resztą curry i rozmarynu. Posmarować pozostałą oliwą.
Krok 2 - Pieczone udka curry z dynia i ziemniakami foto
3
Na blaszce rozłożyć udka, a pomiędzy nimi ziemniaki z dynią. Doprawić ponownie udka solą.
Piec przez 50 min. w temp. 200 st.
Na 10 min przed końcem pieczenia można dodać posiekane 2 liście jarmużu.
Smacznego!
Krok 3 - Pieczone udka curry z dynia i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.11.2016 07:22
super danie obiadowe
sezamek 16.11.2016 15:51
pyszne jedzonko :)
halina17 16.11.2016 14:58
Dobre danie.
Futka 16.11.2016 12:03
Bardzo smakowite udka :)
AZgotuj 16.11.2016 11:21
fantastyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak