Pieczone truskawki z lodami waniliowymi Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    8 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    4 łyżeczki
  • truskawki

    32 szt
  • lody waniliowe

    4 łyżki
  • mięta

    do dekoracji
  • papier do gotowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
Truskawki dokładnie umyć, następnie pokroić je na drobne kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Przygotować cztery arkusze papieru do gotowania, każdym z nich wyłożyć małe naczynie żaroodporne (może być filiżanka). Do każdego naczynia włożyć truskawki, następnie zalać je masą z żółtek. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10 minut. Upieczone truskawki wyjąć z filiżanek i w papierze przełożyć na talerz, górę udekorować łyżką lodów waniliowych oraz świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 07.06.2016 14:40
wspaniały deser
Rycerz 05.01.2014 02:32
b ciekawe połączenie smaków i składników, warte wypróbowania.
Agula&Stabi 17.07.2013 17:59
ciekawy przepis
biatriss 17.07.2013 16:02
yyy! brak słów- takie cudo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat