Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone schabowe z dodatkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 sredniej wielkości cebule,
600g pieczarek,
2 wieksze marchewki,
bardzo duzy pomidor
ok. 6 czubatych lyzek majonezu,
8 czubatych lyzek keczupu
200g sera zółtego
schab bez kości 6 plastrów (1 cm)

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone schabowe z dodatkami

Każdy plaster schabowego delikatnie rozbijamy z jednej strony, przyprawiamy sola, pieprzem ziolowym i papryka, odstawiamy, najlepiej na noc, do lodówki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w pólplastry. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w pólpiórka. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy cebule, która posypujemy niewielka ilością cukru a gdy cebula zacznie się szklic, wrzucamy pieczarki, mieszamy, dodajemy pieprz i vegete (lub sól czy maggie) i smażymy do lekkiego zbrązowienia pieczarek. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukienie obieramy ze skorki, myjemy i kroimy w ok. 3 mm krazki, solac je delikatnie. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kilkumilimetrowe, okragle plastry. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na dno żaroodpornego naczynia układamy mieso, potem cebule z pieczarkami, nastepnie marchew, która smarujemy lyzka majonezu. Na majonezie układamy plastry cukinii, które pruszymy oregano, nastepnie kładziemy plaster pomidora, który zalewamy keczupem. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180*. Podajemy na goraco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak