Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z indyka

    850 g
  • przyprawa do indyka

    5 łyżeczek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Farsz:

  • udziec z indyka

    500 g
  • boczek surowy

    400 g
  • cebule

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • tymianek świeży

    1 garści
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżeczka
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • koper włoski

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Sałatka:

  • groszek cukrowy

    250 g
  • pomidory cherry

    250 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • szpinak świeży

    100 g
  • przyprawa do sałatek

    2 łyżeczka
  • sos sojowy jasny

    1 łyżek
  • liście limonki

    3 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.


2. Farsz:
Nasiona kopru włoskiego i kolendry uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.


4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.


5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.


6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.


7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat