Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z indyka

    850 g
  • przyprawa do indyka

    5 łyżeczek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Farsz:

  • udziec z indyka

    500 g
  • boczek surowy

    400 g
  • cebule

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • tymianek świeży

    1 garści
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżeczka
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • koper włoski

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Sałatka:

  • groszek cukrowy

    250 g
  • pomidory cherry

    250 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • szpinak świeży

    100 g
  • przyprawa do sałatek

    2 łyżeczka
  • sos sojowy jasny

    1 łyżek
  • liście limonki

    3 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.


2. Farsz:
Nasiona kopru włoskiego i kolendry uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.


4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.


5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.


6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.


7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat