Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
filet z indyka
850 g -
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
5 łyżeczek -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Farsz:
-
udziec z indyka
500 g -
boczek surowy
400 g -
cebule
1 szt. -
ząbki czosnku
2 szt. -
tymianek świeży
1 garści -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 łyżeczka -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
koper włoski
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Sałatka:
-
groszek cukrowy
250 g -
pomidory cherry
250 g -
cebula czerwona
1 szt. -
ząbek czosnku
2 szt. -
szpinak świeży
100 g -
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat
2 łyżeczka -
sos sojowy jasny
1 łyżek -
liście limonki
3 łyżek
Sposób przygotowania
1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
2. Farsz:
Nasiona kopru włoskiego i kolendry uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.
4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.
5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.
7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się