Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone przepiórki ze sloniną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przepiórka 4 szt
słonina 150-200 gr
ziarenka kolendry 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbek
sól
pieprz
Owoc jałowca cały Prymat 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone przepiórki ze sloniną

Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć. Z przypraw zrobić papkę i natrzeć tym od wewnątrz i zewnątrz. Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut, by przyprawy wsiąkły. Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy do zrumienienia (jakieś 30 minut). Ja pod koniec ściągnęłam słoninkę, bo ubóstwiam zapieczoną skórkę drobiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.03.2013 08:52
czyli masz swoje przepiórki ? super..
SmacznaPyza 11.07.2012 21:35
malinyWkuchni, dzięki za wyjaśnienia - teraz już rozumiem :)
przejs 24.06.2012 22:54
NO, to to juz prawdziwy rarytas
malinyWkuchni 24.06.2012 11:22
Mam nadzieję, że na zdjęciu dokładnie widać co miałam na myśli pisząc "wyczyścić"
malinyWkuchni 24.06.2012 11:19
@Pyza smaczna wyczyścić z pozostałości piórek, w środku dokładnie wyczyścić resztki wnętrzności. Tak, jak masz udka kurczaka czy skrzydełka zawsze jakieś cząstki zostają. Przepiórki mają ciemne piórka, więc zostają takie kropeczki, które lepiej usunąć. Chodzi tylko o to. Postaram się zamieścić zdjęcie
SmacznaPyza 23.06.2012 21:42
piszesz "przepiórki wyczyścić " - z czego albo jak? nigdy nich nie robiłam więc nie wiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak