Pieczone przepiórki ze sloniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przepiórka

    4 szt
  • słonina

    150-200 gr
  • ziarenka kolendry

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • Owoc jałowca cały Prymat

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć. Z przypraw zrobić papkę i natrzeć tym od wewnątrz i zewnątrz. Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut, by przyprawy wsiąkły. Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy do zrumienienia (jakieś 30 minut). Ja pod koniec ściągnęłam słoninkę, bo ubóstwiam zapieczoną skórkę drobiową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.03.2013 08:52
czyli masz swoje przepiórki ? super..
SmacznaPyza 11.07.2012 21:35
malinyWkuchni, dzięki za wyjaśnienia - teraz już rozumiem :)
przejs 24.06.2012 22:54
NO, to to juz prawdziwy rarytas
malinyWkuchni 24.06.2012 11:22
Mam nadzieję, że na zdjęciu dokładnie widać co miałam na myśli pisząc "wyczyścić"
malinyWkuchni 24.06.2012 11:19
@Pyza smaczna wyczyścić z pozostałości piórek, w środku dokładnie wyczyścić resztki wnętrzności. Tak, jak masz udka kurczaka czy skrzydełka zawsze jakieś cząstki zostają. Przepiórki mają ciemne piórka, więc zostają takie kropeczki, które lepiej usunąć. Chodzi tylko o to. Postaram się zamieścić zdjęcie
SmacznaPyza 23.06.2012 21:42
piszesz "przepiórki wyczyścić " - z czego albo jak? nigdy nich nie robiłam więc nie wiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat