Pieczone pomidory nadziewane szynką i oscypkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    3 szt.
  • szynka wędzona

    100 g
  • ciabatta

    0,5 szt.
  • oscypek

    1 szt.
  • cebula czerwona

    0,5 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciabattę kroimy i rozdrabniamy na okruchy, które wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do zrumienienia. Wysypujemy i studzimy. Pomidory dokładnie drylujemy i odkładamy do góry dnem na ręcznik papierowy, aby wyciekł z nich cały sok. Na rozgrzanym oleju podsmażamy grubo posiekaną czerwoną cebulę z czosnkiem, dodajemy szynkę lub boczek pokrojone w małą kosztkę i rumienimy, podsypując w międzyczasie szczypiorkiem. Studzimy, a po wystudzeniu mieszamy z prawie wszystkimi okruchami (odkładamy na bok małą ilość – np. łyżkę) i rozdrobnionym oscypkiem. Liście bazylii rwiemy drobno, a rozmaryn siekamy najdrobniej jak się da i również dodajemy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i tą masą napełniamy wydrylowane pomidory. Nadzienie nieco zmniejszy się w czasie pieczenia, więc można to zrobić „z górką”. Wtykamy w pomidory gałązki rozmarynu, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. (pomidory muszą się podpiec, a nadzienie zbrązowieć z wierzchu). Podajemy posypane pozostałymi okruszkami i skropione octem balsamicznym.
Local Foodie
Potrzebujemy: patelnię, formę do pieczenia, papier do pieczenia, ręcznik kuchenny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 26.07.2016 23:43
z oscypkiem smacznie wygląda
krokus 16.05.2016 13:29
to musi być pyszne
Madzai 16.05.2016 11:40
Muszą być wspaniałe
Benita 16.05.2016 11:33
pyszne pomidorki
Krzysztof15 16.05.2016 09:52
smaczne pomidorki
Wacław 16.05.2016 09:31
pyszne pomidory ,wg mnie na 5 :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat