Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone polędwiczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

polędwiczki wieprzowe 0,5 kg

Marynata

oliwa 3 łyżki
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
świeży rozmaryn kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone polędwiczki

Kroki postępowania

1
Polędwiczki opłukać i pokroić na kawałki grubości do 5 cm. Delikatnie przycisnąć ręką, żeby je trochę spłaszczyć.
Krok 1 - Pieczone polędwiczki foto
2
Przygotowanie marynaty:
Po głębokiego talerza wlać, oliwę, olej balsamiczny, miód, dodać paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczone polędwiczki foto
3
Marynatą nacieramy każdą polędwiczkę z dwóch stron.
Krok 3 - Pieczone polędwiczki foto
4
Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym najlepiej z przykrywką . Pozostałą marynatą można polać polędwiczki. Będą miały wtedy intensywniejszy smak.
Krok 4 - Pieczone polędwiczki foto
5
Na wierzch polędwiczek układamy listki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Krok 5 - Pieczone polędwiczki foto
6
Po godzinie wyjmujemy naczynie z mięsem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po tym czasie pieczone polędwiczki nadają się do spożycia.

Smacznego:)
Krok 6 - Pieczone polędwiczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak