Pieczone polędwiczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • polędwiczki wieprzowe

    0,5 kg

Marynata

  • oliwa

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • świeży rozmaryn

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone polędwiczki foto
Polędwiczki opłukać i pokroić na kawałki grubości do 5 cm. Delikatnie przycisnąć ręką, żeby je trochę spłaszczyć.
Krok 2 - Pieczone polędwiczki foto
Przygotowanie marynaty:
Po głębokiego talerza wlać, oliwę, olej balsamiczny, miód, dodać paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pieczone polędwiczki foto
Marynatą nacieramy każdą polędwiczkę z dwóch stron.
Krok 4 - Pieczone polędwiczki foto
Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym najlepiej z przykrywką . Pozostałą marynatą można polać polędwiczki. Będą miały wtedy intensywniejszy smak.
Krok 5 - Pieczone polędwiczki foto
Na wierzch polędwiczek układamy listki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Krok 6 - Pieczone polędwiczki foto
Po godzinie wyjmujemy naczynie z mięsem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po tym czasie pieczone polędwiczki nadają się do spożycia.

Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat