Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone placki ziemniaczane z gulaszem- odchudzona wersja placka po węgiersku

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 200g
papryka czerwona 1 duża
cebula 1
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili 1
oregano 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
marchew 1
ziemniaki ok.300g
cebula 1
jajko 1
sól do smaku
natka pietruszki 1 łyżeczka
cukier do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
jogurt naturalny do polania
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone placki ziemniaczane z gulaszem- odchudzona wersja placka po węgiersku

uwielbiam placka po węgiersku, ale od kiedy próbuję zawalczyć o wymarzoną figurę postanowiłam szukać alternatyw dla ulubionych dań. Dziś przedstawiam jedną z nich. Zamiast placka smażonego na oleju, proponuję upiec małe chrupiące placki, według mnie nic nic nie brakuje. Mięso jakie wybrałam jest to polędwiczka wieprzowa ze względu na dużą ilość białka w mięsie.

gulasz:
polędwiczkę oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i chili posiekać, a marchewkę pokroić w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chili. Następnie dodać cebulę i chwilę podsmażyć, po chwili dodać mięso. Doprawić papryką słodką, solą, pieprzem. Kiedy mięso nie będzie surowe, dodać paprykę oraz marchew. Całość chwilę smażyć, następnie dodać pomidory z puszki, całość wymieszać. Do smaku można doprawić cukrem i oregano (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę wody).
Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu (ok.15 min). Warto próbować sosu i w razie czego dodatkowo można doprawić ponownie solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.

placki:
ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę, natkę pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać i kłaść w formie placuszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni ok.20-25 min.

Podawać z gulaszem, posypać natką oraz polać jogurtem naturalnym (ja wybrałam wersję light)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 04.03.2014 19:30
Bardzo smaczne danie.
bazylka 04.03.2014 19:07
Pasuje mi ta wersja.
Ania84 04.03.2014 18:43
smaczne :)
Edith85 04.03.2014 18:31
bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak