Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

cukinia żółta 1 duża sztuka
jajko 1 sztuka
mąka kukurydziana 5 łyżek
sól i pieprz
oliwa

Twarożek

twaróg półtłusty 250 g
łosoś 160 g w oleju
śmietana 18 proc 4 łyżki
sól i pieprz

Porada

Delikatne , lekkie pieczone placki z cukinii podane z łososiowym twarożkiem. Najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw skropionej oliwą z oliwek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem

Placki:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , odstawiamy na 10 min , odciskamy sok.
Wbijamy jajko , wsypujemy mąkę kukurydzianą , doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy składniki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po dwie łyżki masy tworząc okrągłe placuszki.
Placki skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 st , 30 min.
W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.

Twarożek:Do miski wkruszamy twaróg , dodajemy śmietanę , sól , pieprz oraz odsączonego z oleju łososia.
Gnieciemy całość widelcem do połączenia się składników.

Placuszki podajemy z twarogiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 06.03.2017 16:27
Super przepis
SzczyptaChili 06.10.2016 11:01
Dziękuję :)
benka 03.10.2016 17:06
Super pomysł.
dodi 03.10.2016 12:42
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak