Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone pikantne udka z czosnkiem...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 sztuki/duże
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 opakowanie
czosnek 2 główki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pikantne udka z czosnkiem...

udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce

przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc

odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka

następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej

można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 03.05.2017 21:34
Bardzo lubię
marzut 03.05.2017 20:26
Fajny przepis
Bernadeta1 03.05.2017 19:21
smaczne jedzonko takie chrupiące udka
olkaaa 03.05.2017 19:09
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak