Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
szpinak mrożony 1 opakowanie
feta 180 g
czosnek ząbki 4 sztuki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
kminek Prymat 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat pół łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą

Absolutnie wypasiony pomysł na obiad!

Pyszne, chrupiące ciasto plus bogate szpinakowe wnętrze.

Polecam z jakimś sosikiem

Tak w ogóle to miał być jeden pieróg, ale zmieniłam koncepcję :)


Co trzeba?

na ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 jajko

1/3 szklanki ciepłej wody

Do miski wsypać mąkę, wbić jajco, rozmieszać, dolewać powoli wodę, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 min

Farsz/nadzienie

Co trzeba?

opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży (ok 500g)

180 g fety

3-4 ząbki czosnku (ilość wedle tolerancji, można zwiększyć lub zmniejszyć)

pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

1 łyżka tłuszczu do smażenia

1 rozbełtane jajko

kminek

Szpinak nieco rozmrozić, na patelni rozpuścić łyżkę tłuszczu ( u mnie masło klarowane), podsmażyć czosnek preciśnięty przez praskę. Dodać szpinak, dusić całość jakieś 5 minut.

Odsączamy całość, ostudzamy. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, fetę pokruszoną , doprawiamy solą i pieprzem, (soli osobiście nie polecam, bo feta jest już słona).

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy cieńko ciasto, wycinamy kółka, ja użyłam foremki do pierogów- najłatwiej.

Nakładać farsz, zlepiać.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać pierożki, posmarować z jednej strony rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.

POLECAM delikatnie nakłuć pierożki, bo niestety z moich część farszu wylazła.

Piec w 180 stopniach pół godziny

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 16.02.2013 14:16
naprawdę świetne!
dodi 16.02.2013 14:13
smaczne
Kuchareczka2 16.02.2013 14:04
rewelacja
Bogumiła
Bogumiła 16.02.2013 13:52
fajniutkie
mzap88 16.02.2013 13:34
są naprawdę genialne! Sama wsunęłam połowę porcji :)
Krzysztof15 16.02.2013 13:22
pyszne
V_kuchareczka 16.02.2013 13:19
wyglądają smakowicie
Laila2786 16.02.2013 13:15
takie chrupiące cudeńka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak