Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 30 g
mleko 250 ml
masło 65 g
jajko 2 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Farsz:

grzyby suszone 50 g
kapusta kwaszona 600 g
cebule 2 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuk
ziele angielskie 5 ziaren
masło 82% 2 duża łyż.
sól 2 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

jajko 1 szt.
sezam 2 duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

2. Farsz:
Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać kapustę i grzyby. Całość dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-22 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak