Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Greckie pierożki filo ze szpinakiem i serem feta

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pierożki filo ze szpinakiem i serem feta to danie rodem z kuchni greckiej i tureckiej. W zawiniętym w trójkąty, cieniutkim i kruchym cieście skrywa się przepyszny farsz. Tak przygotowane pierożki filo szybko zostaną ulubioną przekąską każdego łasucha ;)

Składniki:

nadzienie

szpinak 200 g
cebula 1/2 sztuki
ser feta 100 g
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól jodowana morska w tubie do smaku

dodatkowo

ciasto filo 270 g
masło 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Greckie pierożki filo ze szpinakiem i serem feta

  • pierożki w cieście filo
  • pierożki filo ze szpinakiem i fetą
  • danie kuchni greckiej oraz tureckiej
  • pyszna i łatwa do przygotowania przekąska 

Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę.

Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.
Rozpuszczamy masło.

Ciasto filo kroimy na paski. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu.

Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut, aż pierożki będą złociste.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.06.2017 19:54
bardzo dobre
Franciszek 30.05.2017 21:38
Ciekwe pierożki
marzut 30.05.2017 20:28
Ciekawy przepis
adelajda 30.05.2017 19:07
Super nadzienie
Habibi 30.05.2017 16:30
Ja ostatnio robiłam w cieście francuskim :) Pyszne są i na ciepło i na zimno - jeśli lubi się szpinak i fetę :)
Aleksandra/Olcia 29.05.2017 21:37
ale bym zjadła
Stenka 29.05.2017 19:56
ciekawa propozycja
Bernadeta1 29.05.2017 19:02
pyszności takie pierożki
olkaaa 29.05.2017 17:31
bardzo lubię
Edith85 29.05.2017 17:07
Zapowiada się pysznie
pestka 29.05.2017 16:24
pyszne danie
Wiesława1 29.05.2017 15:17
Pyszna propozycja
AZgotuj 29.05.2017 11:53
Wow! Wspaniały przepis:)
Róża1 29.05.2017 11:17
poproszę o jednego :-).
jan_mag 29.05.2017 10:50
Bardzo dobre!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak