Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • szpinak mrożony

    450 g
  • ser biały

    150 g
  • ser feta

    100 g
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko

    do smaku
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy,
Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką.
Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 15.05.2016 09:32
Smakowity pomysł:)
norweska20 22.07.2015 01:08
apetyczna propozycja
malaczarna23 31.12.2014 22:08
muszą być wspaniałe
Wiktoria29 31.12.2014 13:00
rewelacyjne chętnie bym zjadła
caralajna 31.12.2014 12:59
świetny pomysł
dollce 31.12.2014 12:59
smaczna przekąska
Ola1young 31.12.2014 12:36
fajna przekąska
Grazyna0211 31.12.2014 11:34
smaczna przekąska
IZABELA29 31.12.2014 10:47
dla mnie idealne
Mniam 31.12.2014 10:19
Bardzo smaczna przekąską, bo lubię szpinak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat