Przepis i sposób przygotowania na: Greckie pierożki filo ze szpinakiem i serem feta
- pierożki w cieście filo
- pierożki filo ze szpinakiem i fetą
- danie kuchni greckiej oraz tureckiej
- pyszna i łatwa do przygotowania przekąska
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę.
Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta i dusimy wszystko razem widelcem, a następnie przyprawiamy farsz do smaku.
Rozpuszczamy masło.
Ciasto filo kroimy na paski. Każdą warstwę ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Najpierw bierzemy jedną warstwę ciasta, smarujemy masłem, następnie przyklejamy kolejną warstwę ciasta. Każdy pierożek zrobiłam z dwóch warstw ciasta filo. Na samej górze ciasta nakładamy łyżeczkę farszu.
Składamy pod ukosem na trójkąt, a następnie powtarzamy tą czynność aż do końca paska. Każdy pierożek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut, aż pierożki będą złociste.
Smacznego!