Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym

Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dag
  • mąka pszenna

    25 dag
  • pieczarki

    20 dag
  • kapusta kiszona

    15 dag
  • kasza manna

    2 łyżki
  • słonina

    5 dag
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • ser biały

    25 (twarogowy)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Do mąki pszennej dodać kostkę margaryny i ser biały, może być zmielony. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 1/2 godz.
Krok 2 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Farsz: kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać umyte, oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku i smażyć chwilę dodając kaszę mannę.
Krok 3 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 4 mm. Szklanką wykrawać kółka i na każde kłaść po łyżeczce farszu.
Krok 4 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Pierożki zlepić i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Jajko rozbełtać w niewielkim naczyniu i silikonowym pędzelkiem wysmarować wyłożone pierożki.
Krok 5 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Piec w temp. 180 stopni ok 35 min.
Krok 6 - Pieczone pierożki serowe z farszem grzybowo-kapuścianym foto
Pierożki wyjąć i ostudzić. Przepyszne polecam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

ben-ka 19.11.2015 10:58
Zjadłabym z apetytem !
anemon 17.10.2015 15:11
Bardzo ciekawy pomysł.
Ela15 23.01.2015 10:52
ciekawe i smaczne wyglądają
gacopierz23 21.12.2014 18:08
lubię takie podpiekane
treonina 23.06.2013 13:07
bardzo fajne :-)
Agnieszka_B 30.04.2013 22:55
Zapowiadają się bardzo smacznie :)
Katarzyna/kate1980 08.04.2013 21:45
bardzo fajny przepis
Krystyna32 31.03.2013 20:14
pyszne pierożki
Ada-Gaba 27.03.2013 06:55
wspaniałe danie
GOSIA18 26.03.2013 10:57
Pysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat