Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
oliwa 5 łyżek
woda ciepła 1,5 szklanki

farsz

szpinak mrożony 2 opakowania
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 5 łyżek
kapary całe Smak 4 łyżki

dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi ze szpinakiem

Mąkę przesiać, wrzucić do miski razem z oliwą z oliwek i ciepłą wodą. Wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do folii.

Szpinak rozmrażamy, odlewamy nadmiar wody.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Dajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy i dodajemy szpinak. Jeszcze chwilę dusimy i dodajemy przyprawy do smaku: sól, pieprz i czosnek granulowany. Na końcu dodajemy kapary.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy kółka. Nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy. Pędzelkiem każdego pieroga smarujemy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Temperatura piekarnika 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.05.2016 06:43
na pewno pysznie smakują
Małgorzata Pin 26.05.2015 15:37
ładne i dobre pierożki.
Renata9 26.05.2015 14:44
Fajne pierogi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak