Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z pomidorowym farszem
Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę.
farsz:
Pasztety przekładamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy, drobno kroimy i wrzucamy do miski z pasztetem. Czosnek przeciskamy przez praskę dodając do pomidorów i pasztetu. Garść świeżej bazylii oraz świeżego tymianku siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dokładnie.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, ale nie za cienko, nakładamy po sporej łyżeczce farszu i zawijamy jak zwykłe pierogi sklejając brzegi. Przygotowane pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. (opcjonalnie można posypać dodatkowo jeszcze tymiankiem) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.