Pieczone pierogi z makiem

Pieczone pierogi z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietany 18%

    250 g
  • masy makowej z bakaliami

    450 g
  • mąki pszennej

    500 g
  • cukier

    1 szczypta
  • masło

    1 kostka
  • mak

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • drożdży instant

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z drożdżami. Robimy kopczyk z wgłębieniem w środku i wlewamy do niego śmietanę. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i dodajemy do mąki. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Wykrajamy szklanką kółka i układamy na środku masę makową. Zawijamy i dociskamy brzegi widelcem. Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce i smarujemy nim pierogi. Posypujemy makiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 180 C aż pierogi się przyrumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

12.07.2012 20:52
super

Jolanta40

12.02.2012 09:31
dziękuję, pierogi są pyszne to fakt :))

caralajna

11.02.2012 21:28
piękne zdjęcia, też robię takie pierogi i bardzo je lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat