Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 5 sztuk
cukier drobny 20 dag
drożdże 10 dag
mleko 0,5 l
kapusta kiszona 1,5 kg
grzyby suszone 50 dag
sól do smaku
olej roślinny
mak 1 szklanka
jajko 1 sztuka
masło 250 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Wyrabiamy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 1/2 szklanki podgrzanego mleka i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zanim ciasto wyrośnie w tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Kostkę masła roztapiamy. Do naszego rozczynu dodajemy masło, żółtka, pozostałą mąkę, mleko i pół łyżeczki soli. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Krok 1 - Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto
2
Kapustę kiszoną i grzyby odgotowujemy. Ja grzyby przed gotowaniem jeszcze namaczam. Następnie gdy ostygną wszystko mielimy w maszynce. Następnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i dokładnie sklejamy pierogi. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy pierożki na blachę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy wierzch pierogów. Następnie każdego posypujemy makiem.
Wkładamy do piekarnika na około 50minut do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
Krok 3 - Pieczone pierogi z kapustą i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 27.03.2013 19:37
fajny pomysł
wlicka 22.03.2013 20:16
uwielbiam takie!;)
Katarzyna54 07.02.2013 21:03
mniam mniam
Boska_Agatka 06.02.2013 15:25
Polecam bardzo smaczne
Kasnaj 04.02.2013 10:15
nigdy takich nie jadłam ale wyglądają super :)
Andysz 15.01.2013 15:03
mm pyszne;]
miszelka 14.01.2013 09:57
trochę jak paszteciki, fajny przepis :)
Joanna83 12.01.2013 21:56
Oj,chyba troszeczkę za długo w piekarniczku siedziały :)
kupiska 12.01.2013 19:05
fajny pomysł
adelajda 12.01.2013 16:18
na pewno smaczne
IwonaKa 12.01.2013 14:43
nigdy takich nie jadłam,ale z pewnością są smaczne
babajaga1969 12.01.2013 13:27
super - nie jadłam pieczonych pierogów, ale podobają mi się - smaczne :)
Goya 12.01.2013 13:20
super
Pietruszka 12.01.2013 13:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak