Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka gryczana 1/2 szklanki
masło 50 gram
sól 1/2 łyżeczki
kurkuma 1 szczypta
woda 1/2 szklanki

farsz

kasza gryczana 1 szklanka
twaróg 150 gram
jajko 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu

W misce mieszam mąki, sól i kurkumę dodaje masło i rozcieram je palcami. Jak już częściowo połączy się z mąką powoli dodaję wodę i wyrabiam ciasto. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i elastyczne przykrywam je folią i odstawiam na 10-15 minut.

Ugotowaną kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem i doprawiam do smaku czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem, dodaję surowe jajo.

Z ciasta formuję wałek który kroję na 8 części Każdą rozwałkowuję na okrągły placek ok 10-15 cm i przecinam na połowę. Przekrojony placek składam na pół i sklejam krawędź która była przecięta. Powstały stożek układam na dłoni napełniam do łyżką farszu i sklejam dokładnie brzeg.

Tak przygotowane pierogi układam na blasze wyłożonej papierem i smaruję olejem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Podaję z jogurtem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.01.2015 17:49
Muszę zrobić i sprawdzić jak smakują
Wacław 23.05.2014 13:12
bardzo apetyczne
Grazyna0211 22.05.2014 13:42
zapowiadają się bardzo smakowicie
iziona 22.05.2014 06:13
Tyle razy sobie obiecuje, że spróbuje pierogów z kaszą, ale na obietnicach się kończy, a te muszą być przepyszne :)
Barbara13 21.05.2014 10:59
świetny pomysł :) chętnie bym podkradła jednego :)
Niki22 20.05.2014 21:56
apetycznie wyglądają )
Kolorowa 20.05.2014 19:58
Aaaale bym takie zjadła !
ao_12 20.05.2014 17:48
bardzo lubię pierogi z tym farszem, zawsze robiłam tradycyjnie, chętnie spróbuję pieczonych:)
anemon 20.05.2014 17:32
Bardzo lubię pierogi z takim farszem, ale nigdy ich nie piekłam.
Czyki 20.05.2014 16:57
Oj wyszły Ci rewelacyjnie:)
stokrotka 20.05.2014 16:17
smaczna propozycja
krystyna330 20.05.2014 15:57
ale pyszności
barbara11561 20.05.2014 15:53
na pewno były pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak