Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pierogi ruskie
Ugotowane ziemniaki dobrze rozdrobnić razem z serem białym. Ja polecam wrzucić ser i ziemniaki do blendera i zrobi z tego jednolitą masę. Na maśle podsmażyć na złoto cebulkę dodać ja do farszu następnie wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Pieprzu można dać obficie jak się smaży pierogi to bardzo dobrze smakują ostrzejsze.
Ciasto rozdzielić na kilka części rozwałkować. Następnie wydrążać kółka dużą szklanką nadziewać farszem i sklejać.
Pierogi można tylko odgotować i zjeść je ze śmietaną i cebulą lub na inny swój sposób lub odgotować i dobrze osmażyć żeby miały chrupiącą skórkę.
z porcji którą podałam w przepisie wychodzi mi tak od 65- 75 pierogów zależy jaką szklankę wezmę i ile farszu zjem za nim ulepie pierogi;p