Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone pierogi ruskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 55 g
sól
ziemniaki 500 g
masło 15 g
cebula biała 2 szt
sól
woda 370 (ciepła)
twaróg 550 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pierogi ruskie

Do wody dać masło wszystko razem rozpuścić. Mąkę zmieszać z solą zagnieść ciasto i na chwile odstawić w tym czasie można przygotować farsz.
Ugotowane ziemniaki dobrze rozdrobnić razem z serem białym. Ja polecam wrzucić ser i ziemniaki do blendera i zrobi z tego jednolitą masę. Na maśle podsmażyć na złoto cebulkę dodać ja do farszu następnie wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Pieprzu można dać obficie jak się smaży pierogi to bardzo dobrze smakują ostrzejsze.
Ciasto rozdzielić na kilka części rozwałkować. Następnie wydrążać kółka dużą szklanką nadziewać farszem i sklejać.
Pierogi można tylko odgotować i zjeść je ze śmietaną i cebulą lub na inny swój sposób lub odgotować i dobrze osmażyć żeby miały chrupiącą skórkę.

z porcji którą podałam w przepisie wychodzi mi tak od 65- 75 pierogów zależy jaką szklankę wezmę i ile farszu zjem za nim ulepie pierogi;p

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.04.2013 18:29
Ja również najczęściej wyjadam farsz, zanim uda mi się ulepić wszystkie pierogi ;)
babajaga1969 20.03.2013 20:50
uwielbiam pierogi
noninka77 20.03.2013 18:34
super wyglądają:)
ao_12 20.03.2013 17:41
pyszne, są takie odsmażane pierogi
PaniMISIOWA 20.03.2013 17:16
bardzo lubię podsmażone pierogi
WiktoriaGotuje 20.03.2013 17:09
wyglądają smakowicie
Agata/MANTIS-KITCHEN 20.03.2013 17:05
Pierożki pyszności .
Luka Li 20.03.2013 16:36
Uwielbiam takie pierogi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak