Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone papryki w słodko-kwaśnej marynacie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 4 szt
cukier 2 łyżeczki
ocet winny 1/4 szklnaki
oliwa 100 ml
oregano 5 gałązek
sok z cytryny 1/2 szt
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
bazylia 5 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone papryki w słodko-kwaśnej marynacie

apryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika.
Na dno moździerza wsypuje cukier, zalewam octem, tyle żeby przykrył cukier, dodaje oliwe, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Ucieram moździerzem żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzam smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do płenego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, wymieszać. Można jeść od razu lub odstawić na jakieś pół godziny żeby się smaki połączyły. Zazwyczaj dłużej i tak papryki nie wytrzymują bo ze świeżą bagietką smakują wyśmienicie. Do ostatniego kęsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 30.07.2012 19:05
mniam
Monika111 09.04.2012 21:10
ale fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak