Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z kremem pistacjowym
Pączki z kremem pistacjowym przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej to mniej kaloryczna alternatywa dla pączków zanurzanych w głębokim tłuszczu. Ich konsystencja różni się od tej, którą kojarzycie z tradycyjnymi pączkami - jest równie puszysta, ale nie zawiera tak chrupiącej skorupki jak w przypadku pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Najważniejszą rolę w tym przepisie odgrywa krem pistacjowy, którego smak i sposób przygotowania zachwycają! Koniecznie przyozdóbcie pączki z kremem pistacjowym dodatkiem malin lub przygotujcie mus malinowy, który wzbogaca krem pistacjowy o owocową nutę.
Kroki przygotowania pączków z frytkownicy beztłuszczowej:
W misce mieszamy ciepłe mleko z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki dokładnie mieszamy żeby nie było grudek odstawiamy na 15 min aż zaczyn zacznie rosnąć i powstanie pianka.
Żółtka ubijamy mikserem z pozostałym cukrem, cukrem z Wanilią oraz cukrem ze skórką cytryny, lub startą skórką z cytryny. W Thermomixie ubijamy 3 minuty w temp. 36 stopni, mikserem ręcznym do momentu aż powstanie jasna puszysta piana.
Do piany z żółtek dodajemy, pozostałą mąkę i cukier wyrabiamy 2 minuty w między czasie dolewając do ciasta rozpuszczone ostudzone masło i wyrabiamy aż składniki zabiorą masło i powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 h.
Po tym czasie, ciasto przekładamy na posypany mąką blat i delikatnie rozwałkowujemy na 1,5 cm placki. Wycinamy koła i przykrywamy do wyrośnięcia na około 30-45 min. Krążki mają być puszyste i lekkie jak chmurka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku w 160°C przez 9 - 10 minut. Pączki nadziewamy przygotowanym kremem pistacjowym lub ulubioną marmoladą.
Krem pistacjowy:
W 100g mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i żółtko jaja na gładką masę.
150g mleka mieszamy z pastą pistacjową, cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z laski wanilii zagotowujemy cały czas mieszając. Do gotującego się mleka wlewamy masę z mąkami i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostudzenia przykrywając krem folią aby nie powstał kożuch.
Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło i całość blendujemy na gładki jasny krem. Nadziewamy nim pączki.