Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczone pączki z kremem pistacjowym

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pieczone pączki z kremem pistacjowym to alternatywny przepis na pączki, ale w lżejszej formie niż te skąpane w głębokim tłuszczu. Pieczone pączki przygotujecie z pomocą frytkownicy beztłuszczowej, a tuż po upieczeniu nadziejecie je wybornym kremem pistacjowym, którego nigdy nie będziecie mieć dosyć! To będzie pyszne - koniecznie spróbujcie!

Składniki:

mąka pszenna
280 g
drożdże
30 g
mleko ciepłe
130 ml
cukier
60 g
masło roztopione
60 g
żółtko jajek
3 sztuki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
jajko
do posmarowania
sól morska Prymat w młynku
szczypta

Nadzienie:

mleko
250 g
cukier
40 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
20 g
Sklep Prymat
wanilia laska Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
pasta pistacjowa
1 łyżka
żółtko jajek
1 sztuka
mąka pszenna
20 g
mąka ziemniaczana
10 g
masło roztopione
60 g
Sól w młynku Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z kremem pistacjowym

Pączki z kremem pistacjowym przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej to mniej kaloryczna alternatywa dla pączków zanurzanych w głębokim tłuszczu. Ich konsystencja różni się od tej, którą kojarzycie z tradycyjnymi pączkami - jest równie puszysta, ale nie zawiera tak chrupiącej skorupki jak w przypadku pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Najważniejszą rolę w tym przepisie odgrywa krem pistacjowy, którego smak i sposób przygotowania zachwycają! Koniecznie przyozdóbcie pączki z kremem pistacjowym dodatkiem malin lub przygotujcie mus malinowy, który wzbogaca krem pistacjowy o owocową nutę.

Kroki przygotowania pączków z frytkownicy beztłuszczowej:

1

W misce mieszamy ciepłe mleko z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki dokładnie mieszamy żeby nie było grudek odstawiamy na 15 min aż zaczyn zacznie rosnąć i powstanie pianka.

2

Żółtka ubijamy mikserem z pozostałym cukrem, cukrem z Wanilią oraz cukrem ze skórką cytryny, lub startą skórką z cytryny. W Thermomixie ubijamy 3 minuty w temp. 36 stopni, mikserem ręcznym do momentu aż powstanie jasna puszysta piana.

3

Do piany z żółtek dodajemy, pozostałą mąkę i cukier wyrabiamy 2 minuty w między czasie dolewając do ciasta rozpuszczone ostudzone masło i wyrabiamy aż składniki zabiorą masło i powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 h.

4

Po tym czasie, ciasto przekładamy na posypany mąką blat i delikatnie rozwałkowujemy na 1,5 cm placki. Wycinamy koła i przykrywamy do wyrośnięcia na około 30-45 min. Krążki mają być puszyste i lekkie jak chmurka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

5

Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku w 160°C przez 9 - 10 minut. Pączki nadziewamy przygotowanym kremem pistacjowym lub ulubioną marmoladą. 

Krem pistacjowy:

1

W 100g mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i żółtko jaja na gładką masę.

2

150g mleka mieszamy z pastą pistacjową, cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami z laski wanilii zagotowujemy cały czas mieszając. Do gotującego się mleka wlewamy masę z mąkami i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostudzenia przykrywając krem folią aby nie powstał kożuch.

3

Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło i całość blendujemy na gładki jasny krem. Nadziewamy nim pączki. 

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej z kremem pistacjowym to wyborna propozycja na każdą okazję! Zachwyćcie się ich smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak