Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 600 g
masło 60 g
jaja 2 szt
cukier 85 g
mleko 270 g

Nadzienie

twaróg 500 g
śmietana 12% 4 łyżki
cukier drobny 4 łyżki

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać łyżką cukru.
Krok 1 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
2
Resztę cukru zmiksować z jajami na pulchną masę.
Krok 2 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
3
Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na kilka minut.
Krok 3 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
4
Następnie dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie ser połączyć ze śmietaną i cukrem.
Krok 4 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
5
Gotowe ciasto rozwałkować i dużą szklanką wykrawać krążki, nas które kładziemy łyżkę sera.
Krok 5 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
6
Pierogi sklejamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 6 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
7
Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 20 min.
Krok 7 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto
8
Podawać np. z sałatką z roszponki.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Pieczone na słodko, czyli drożdżowe pierogi z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak