Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na nadzienie

  • cukinia

    6 kwiatów
  • łosoś wędzony plastry

    75 g
  • koperek

    1-2 łyżki
  • serek śmietankowy

    150 g
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • pomidory

    2 szt
  • bazylia posiekana

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie nadzienia:
Łososia i koperek drobno siekamy dodajemy do serka i mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy nadzienie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem (można użyć do tego rękawa cukierniczego) i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.

W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę. Oliwę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy trochę soli i pieprzu. Pomidorki układamy na talerzu polewamy przygotowaną oliwą i posypujemy listkami bazylii. Podajemy z upieczonymi kwiatami cukinii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 15.07.2015 20:50
Zdecydowanie moje smaki :) Pycha.
bogusia 82 14.07.2015 14:21
Wyborne danie:)
ilka01 13.07.2015 23:20
wygląda bardzo apetycznie :)
Jadwiga/Jaga85 13.07.2015 23:12
Bardzo pysznie!!!
Stenka 13.07.2015 21:36
ciekawy przepis
gosia1988 13.07.2015 20:49
pięknie podano
Czyki 13.07.2015 20:45
Wspaniałe danie:) bardzo smacznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat