Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

kuskus 125 g
wywar warzywny 170 ml
pomidory suszone Smak 5-6 szt
bazylia świeża 2 łyżki listków
szalotka 1-2 szt
ząbki czosnku 2-3 szt
cukinia 1/2 szt
serek kremowy 150 g (serek fromage)
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kwiaty cukinii 8 szt

Dodatkowo

cukinia 1 1/2 szt
pomidory suszone Smak 2 szt
pomidor 1 szt
bazylia świeża 2-3 łyżki listków
oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami

Przygotowanie farszu:
Kuskus zalewamy gorącym wywarem z warzyw, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Szalotkę, cukinię i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy szalotkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy kilka minut.

Do kuskusu dodajemy listki bazylii, podsmażoną cebulkę i cukinię oraz suszone pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek fromage. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki farszu dobrze się połączą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry i podsmażany na oliwie z suszonych pomidorów. Delikatnie solimy. Pomidory suszone i świeże kroimy w kostkę. Na talerzach układamy plastry cukinii, posypujemy pomidorami i listkami bazylii. Na sałatce układamy upieczone kwiaty cukinii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.03.2017 17:57
pomysłowe danie
dollce 22.07.2015 14:13
wyglądają cudownie
monika141 18.07.2015 12:19
smaczne danie
Benita 16.07.2015 23:09
Będę musiała wypróbować przepis.
ilka01 16.07.2015 20:19
super pomysł:)
W poszukiwaniu inspiracji 16.07.2015 17:17
Bardzo smakowity pomysł :)
barbara11561 16.07.2015 16:49
Bardzo chętnie bym skosztowała:)Pysznie wyglądają:)
Ania67 16.07.2015 16:24
Ciekawa propozycja
Asik32 16.07.2015 16:10
pięknie się prezentują na talerzu:)
Konczi 16.07.2015 16:00
wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak