pieczone kofty wołowe z pikantnym sosem warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kofty

  • mięso mielone wołowe

    500g
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • musztarda

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • tymianek posiekany

    1 łyżeczka
  • oregano świeże

    posiekane 1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

sos

  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • papryka czerwona

    1/2
  • papryka żółta

    1/2
  • papryka zielona

    1/2
  • groszek zielony

    1 szklanka
  • olej do smażenia

pasta pikantna

  • cebula biała

    1 duża
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1
  • musztarda

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka

jogurt ziołowo- cytrynowy

  • jogurt naturalny

    200g
  • sok z cytryny

    z połowy cytryny
  • sól i pieprz

    do smaku
  • zioła

    ulubione według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KOFTY:
Wszystkie składniki mieszamy razem z mięsem i formujemy za pomocą nawilżonych wodą dłoni podłużne kotleciki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 15-20 minut (w zależności od piekarnika).

PIKANTNA PASTA DO SOSU:
Wszystkie składniki miksujemy na pastę, jeśli jest zbyt gęsta i ciężką ją zmiksować, można dodać trochę wody.

SOS WARZYWNY:
Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam kokosowy, może być oliwa albo inny olej roślinny) i dodajemy pastę, podsmażamy ją aż zgęstnieje, następnie dodajemy pomidory w puszce oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5-6 minut, następnie dodajemy groszek. Dusimy jeszcze 3 minuty.
Jeśli sos jest zbyt pikantny lub kwaśny, możemy dodać szczyptę cukru.

JOGURT ZIOŁOWY:
Jogurt mieszamy z ziołami, sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone kofty nakładamy na sos i polewamy jogurtem.
brioszka
1. Takie kofty możemy podawać z ryżem lub kaszą kuskus. 2. Zioła,które użyłam do jogurtu to: natka pietruszki, świeże oregano i tymianek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 18.06.2016 07:28
Super pomysł
olkaaa 15.06.2016 19:54
lubię takie
ilka01 15.06.2016 16:15
pychota :)
Mniam 15.06.2016 15:40
Coś pysznego widzę :)
Agnieszka-87-25 15.06.2016 14:18
bardzo smaczne
Aleksandra/Olcia 15.06.2016 13:05
mniam mniam
marzut 15.06.2016 13:00
super przepis
Grazyna0211 15.06.2016 11:47
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat