Pieczone kawałki kurczaka do obiadu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam kawałki kurczaka pieczone w piekarniku. Kawałki bardzo soczyste, smaczne a skórka bardzo chrupiąca i krucha.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • oliwa

    0.5 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • sól

    2 szczypty
  • ząbki czosnku

    4 ząbki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    3 łyżki

Dodatkowo

  • udka kurczaka

    8 sztuk
  • olej do wysmarowania

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka kurczaka dzielimy na 2 części udka i podudzia, następnie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kawałki kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z oliwy, czosnku , czosnku granulowanego ,soli i pieprzu oraz przyprawy do kurczaka.
Tak przygotowane kawałki kurczaka odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Blachę z piekarnika natłuścić olejem i ułożyć na niej kawałki kurczaka.
Następnie posypać słodką papryką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut.
W trakcie pieczenia kawałki polewać wytworzonym sosem lub gorącym bulionem.

Podajemy do drugiego dania z ulubioną kapustą.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 15.07.2019 20:27
Pyszne mięso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat