Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
cebula biała 1 sztuka
koperek 1/2 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
czosnek 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż będzie złota. Dodać paprykę i wymieszać.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do miski przełożyć bułkę i zalać taką ilością wody aby ją pokryła i zostawić na około 5 minut.

Następnie porządnie odcisnąć z wody i zblendować. Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i posiekany koperek.

Dodać zblendowaną bułkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dobrze wymieszać masę mięsną.
Krok 1 - Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą foto
2
Nabrać 1/5 przygotowanej masy i lekko ją rozpłaszczyć w dłoni. Położyć obrane jajko i oblepić je mięsem. Dobrze docisnąć, formując według kształtu jajka. Odłożyć do lodówki na około 45-60 minut.
Krok 2 - Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą foto
3
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st. Na patelni rozgrzać olej.

Każdą porcję obtoczyć delikatnie w bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony i przełożyć do formy lub na blachę. Piec około 20-25 minut
Krok 3 - Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 02.03.2017 11:47
uwielbiam takie jajka
kasienka23 22.02.2014 17:21
smaczne danie!
Jadwiga/Jaga85 22.02.2014 15:37
Wygadają super!!!!!!!!!Ja robię zawsze takie na Wielkanoc!!!!!!!
Lidka19880 22.02.2014 15:30
apetycznie wyglądają..podobne do jaskółczych gniazd
wwwiolka 22.02.2014 14:46
Świetny przepis.
halina17 22.02.2014 12:57
Często robię jajka w mięsie , bardzo lubimy.
DorotaZ 22.02.2014 10:44
Zastanawiam się jak smakują takie jajka:) W najbliższym czasie muszę wypróbować:)
Kuchenka 22.02.2014 10:42
piękne i apetyczne!
monikaT83 22.02.2014 10:33
dziękuje:) też je po raz pierwszy robiłam,ale wiem,że nie ostatni bo maż już zamówienie złożył:)
gibli 22.02.2014 10:22
świetny pomysł
Ewelina1991 22.02.2014 08:34
dobroci na talerzu
Aga-25 22.02.2014 08:22
mniam super
Agnieszka-87-25 22.02.2014 08:13
pyszne są!
Aleksandraa 22.02.2014 08:00
bardzo fajne danie
Konczi 22.02.2014 07:58
wyglądają super :D
Noruas 22.02.2014 00:40
Świetne to wygląda! a musi być nieziemskie w smaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak