Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONE JABŁKA Z POWIDŁAMI I CYNAMONEM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
powidła śliwkowe 5 łyżek
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
kardamon do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONE JABŁKA Z POWIDŁAMI I CYNAMONEM

Z jabłek wykrajamy gniazda nasienne (musimy je tak wycinać, by dół jabłka nie został przedziurawiony, w innym przypadku nadzienie zacznie wypływać dołem).
W miseczce łączymy resztę składników, dokładnie mieszamy.
Małą łyżeczką nadziewamy jabłka powstałą masą.
Jabłka układamy w naczyniu zaroodpornym, nakłuwamy w kilku miejscach (skórka) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 160-180 st. C
Czas zależy od wielkości jabłek, co jakiś czas zaglądamy i sprawdzamy nakłuwając, jabłka powinny być mięciutkie.
Zajadamy na ciepło, z gałką lodów lub kleksem ubitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 04.09.2013 23:06
też czasami takie robię -pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak