Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka z kutią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłek 3 sztuki
maku 250 g
pęcaku 1 szklanka
wody 3 szklanki
miodu 6 łyżek
cukru pudru 2 łyżki
rodzynek 1 opakowanie
moreli 1 opakowanie
esencja migdałowa
orzechy
czekolada mleczna
czekolada biała
dżem wiśniowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka z kutią

Mak opłukać, sparzyć i odcedzić. Dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Pęcak ugotować. Przecedzić. Orzechy posiekać wraz z morelami. Do masy makowej dodać esencje migdałową, miód, cukier puder, rodzynki, orzechy,morele oraz pęcak. Wymieszać. Jabłka umyć ,wykroić górę i wydrążyć środek wraz z gniazdem nasiennym. Na spód jabłek dodać 2 łyżeczki dżemu wiśniowego a następnie wyłożyć masę makową. Wyrównać i ułożyć na blaszce. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Czekoladę mleczną i białą potarkować. Po upieczeniu jabłek z kutią posypać wierzch starkowaną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 07.11.2013 22:23
pięknie wyglądają :)
idealme 07.11.2013 15:40
pieknie wygladaja :)
Adamorek 07.11.2013 15:22
takie jesienna aromaty
Jusiaa 07.11.2013 14:22
Już tak świątecznie, świetne.
2milutka 07.11.2013 14:06
cudne są...
Olga_SK 07.11.2013 13:55
Wyborny pomysł! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak