Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone jabłka w cieście nadziewana orzechami włoskimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jabłka 2-4
orzechy włoskie
miód

ciasto

mąka pszenna 1 szkl
maślanka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 2 łyżki
masło 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone jabłka w cieście nadziewana orzechami włoskimi

Mąkę wymieszałam z proszkiem, solą, cukrem. Dodałam maślankę i masło. Wymieszałam. Konsystencja powinna być jak na kruche ciasto-dać się wałkować.

Jabłka (2 duże bądź 4 małe) obrałam, przekroiłam na pół, wyjęłam gniazda nasienne. Do środków włożyłam orzechy włoskie i miód.

ciasto rozwałkowałam, wycięłam krążki i obłożyłam jabłka, tak by były całe pokryte. Przyozdobiłam orzechem.
Piekłam w piekarniku elektrycznym, w 190 stopniach do zrumienienia. Jakieś 25-30 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak