Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 8 szt
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy
dżem truskawkowy 4 łyżeczki
woda 1,5 l
sok z cytryny 4 łyżeczki
serek homogenizowany 150 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm \"ścianki\" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany.
Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową.
Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut.
Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 06.07.2011 06:51
a ja je lubie :P
polly66 28.03.2011 15:06
jak nie przepadam za bardzo tak te mi wpadły w oko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak