Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gryczane kotlety

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gram
kasza gryczana 125 gram
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ząbek czosnku
olej rzepakowy 2 łyżki
jajko
jogurt naturalny 70 ml
natka pietruszki 3 łyżki
koper świeży 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gryczane kotlety

Kroki postępowania

1
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Woda ma sięgać centymetr nad kaszę. Garnek szczelnie przykryć zawinąć w ręcznik i wełniany koc i zostawić na kilka godzin.
Krok 1 - Pieczone gryczane kotlety foto
2
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę i razem przesmażyć na oleju.
Krok 2 - Pieczone gryczane kotlety foto
3
Mięso połączyć z kaszą i pozostałymi składnikami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyrobić tak jak na mielone.
Krok 3 - Pieczone gryczane kotlety foto
4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować duże owalne kotlety, układać na blaszkę. Piec w temperaturze 190 stopni 30 - 35 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką.
Krok 4 - Pieczone gryczane kotlety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 29.03.2016 11:26
Muszę zrobić, smażone robiłam, a pieczonych jeszcze nie :)
KORAL 28.03.2016 17:29
Lubię takie gryczane kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak