Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki tylne 2 szt
piwo 3/4 szklanki
czosnek 4-5 ząbków
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
woda 3 litry
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM

Kroki postępowania

1
Golonki najlepiej tylne,jest na nich więcej mięsa,takie około 1 kg każda,dokładnie oczyścić,umyć i ponacinać na nich skórkę.Do dużego naczynia wsypać sól do peklowania mięsa dodać zmiażdżone ząbki czosnku,liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kulki jałowca,majeranek oraz zioła prowansalskie.Całość zalać przegotowaną zimną wodą i dokładnie wymieszać aż sól się rozpuści,włożyć golonki tak aby były całkowicie zanurzone w wodzie z solą i przyprawami,przykryć i odstawić do lodówki na minimum 72 godziny.
Krok 1 - PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM foto
2
Od czasu do czasu,przynajmniej raz dziennie odwracać peklujące się golonki.
Krok 2 - PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM foto
3
Zapeklowane golonki wyjąć z zalewy i ułożyć w brytfannie,przykryć.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny,golonki będą się dusić w sosie i tłuszczu który z nich wypłynie,można od czasu do czasu sprawdzić czy mają wystarczającą ilość płynu, jeśli jest go zbyt mało podląć odrobiną wody.
Krok 3 - PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM foto
4
Po 2 godzinach wyjąć golonki z piekarnika,zdjąć przykrywkę i polać je 1/3 szklanki piwa,wstawić ponownie do piekarnika już bez przykrycia na jeszcze godzinę,w czasie pieczenia jeszcze dwukrotnie polewać golonki piwem.
Krok 4 - PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM foto
5
Upieczone golonki wyjąć na półmisek.Podawać z dodatkiem chrzanu lub musztardy.Smacznego.
Krok 5 - PIECZONE GOLONKI POLEWANE PIWEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 08.10.2013 20:19
smaczne i syte danie
adelajda 22.07.2013 15:40
Super goloneczki !
Motorek 01.07.2013 09:26
bardzo smaczne
IZABELA29 30.03.2013 08:57
takie męskie jedzonko
barbara11561 29.03.2013 17:48
bardzo smaczne
gacopierz23 22.12.2012 21:25
wspaniałe
Krystyna32 16.12.2012 00:52
pycha
Seba 07.12.2012 09:51
smaczne
olkaaa 03.12.2012 10:01
super przepis
kate.500 05.11.2012 07:51
super
mirosława4 24.10.2012 20:56
ssuper
Ada-Gaba 24.09.2012 07:23
apetyczne goloneczki
Wacław 22.09.2012 08:52
na taka kolację ,to ja się piszę ...
Agnieszka_B 22.09.2012 07:21
Tradycyjne polskie golonki. Nie ma nic lepszego :)
Zdzisław 21.09.2012 23:17
lubię takie golonki
Konczi 21.09.2012 20:13
oj kaloryczne
angelika14 21.09.2012 19:12
dawno nie jadłam porządnej golonki pycha
emeslive 21.09.2012 18:52
Śliczne te golonki. Jak ja lubię takie jedzenie!
anemon 21.09.2012 18:37
Wspaniałe, apetycznie upieczone golonki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak