Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos

pieczarki 30 deko
śmietana 30% 200 ml
cebula 2
masło 1 łyżeczka

Gołąbki

kapusta włoska 1 mała główka
mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 1
ryż ugotowany 1 torebka
koperek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i naciąć w miejscu rdzenia. Włożyć do gorącej wody głąbem w dół i gotować 3-4 minuty. Następnie odwrócić kapustę głąbem do góry i delikatnie odrywać liście, które układać w durszlaku. Wodę po parzeniu kapusty zostawić. W misce wymieszać dokładnie ryż, mięso, jajko, posiekany koperek i przyprawy.
Krok 1 - Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym foto
2
Na każdym z liści układać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać z czterech stron. Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem i wyłożyć nieużytymi liśćmi kapusty. Włożyć gołąbki i polać dwoma chochlami wody z gotowania kapusty. Nałożyć pokrywkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Podczas pieczenia warto wyjąć naczynie i polać jeszcze gołąbki odrobiną wody z kapusty. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby gołąbki się zarumieniły z wierzchu.
Krok 2 - Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym foto
3
Sos: Cebule i pieczarki obrać i posiekać drobno. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do miękkości. Zalać śmietaną, zredukować, ewentualnie doprawić.
Krok 3 - Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak