Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
pieczarki 400 g
ryż 1 torebka
mięso mielone 250 g
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz
śmietana do zup 100 ml
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej

Kroki postępowania

1
Z kapusty odciąć liście, lekko obgotować w osolonej wodzie, następnie odstawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić, ale niezbyt drobno. Dobrze obsmażyć na roztopionym maśle, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Do miski przełożyć mięso mielone - u mnie wieprzowe. Dodać ugotowany i studzony ryż, pieczarki oraz jajko. Dodać sól, pieprz, odrobinę oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Krok 1 - Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej foto
2
Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Układać w żaroodpornym naczyniu. Podlać ciepłą wodą, tak do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu posypać warzywkiem lub kucharkiem
Krok 2 - Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej foto
3
Przykryć kilkoma liśćmi i piec 30 minut w 170 stopniach, następnie ściągnąć liście, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 20-25 minut w zależności od wielkości gołąbków. Do powstałego sosu z pieczenia dodać śmietanę, polewać gołąbki. Smacznego:)
Krok 3 - Pieczone gołąbki w kapuście włoskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.06.2015 16:39
Za włoską kapustą nie przepadam, ale gołąbki wygladają rewelacyjnie
Wacław 12.06.2015 10:53
też lubię gołąbki :-)
2milutka 12.06.2015 09:55
smaczna propozycja
Ewelina1991 12.06.2015 08:40
wspaniałe gołąbki
olkaaa 12.06.2015 08:03
uwielbiam gołąbki
Krzysztof15 12.06.2015 07:56
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak