Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

pieczone gołąbki

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
400 g
Sklep Prymat
ryż
1 woreczek
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
kostka rosołowa
2 sztuki
woda
1 litr
koncentrat pomidorowy
4 łyżki
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
kapusta
14-15 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone gołąbki

Z kapusty wykrajmy głąb i sparzamy we wrzącej wodzie, zdejmując kolejno całe liście. Mięso mielone mieszamy dokładnie z woreczkiem ugotowanego ryżu, przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą soli i pieprzu oraz całym jajkiem. Każdy liść kapusty odcinamy na końcu, gdzie jest najgrubszy, a pozostałą grubą "żyłkę" delikatnie ścinamy, tak aby nie zrobić dziury w liściu. Następnie układamy na nim porcję mięsa, zawijamy obydwa brzegi do środka i zwijamy. Kolejne gołąbki układamy ścisło w naczyniu żaroodpornym. Po wykorzystaniu wszystkich liści i farszu, do naczynia wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. We wrzątku rozpuszczamy kostki rosołowe oraz koncentrat i tak przygotowanym płynem zalewamy gołąbki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. I gotowe :-) Podajemy z sosem, jeżeli jest za rzadki, możemy go zagęścić w osobnym garnuszku np. odrobiną mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak