Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
ryż 1 woreczek
sól
pieprz
kostka rosołowa 2 sztuki
woda 1 litr
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
ziele angielskie 4 sztuki
jajko 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczki
kapusta 14-15 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone gołąbki

Z kapusty wykrajmy głąb i sparzamy we wrzącej wodzie, zdejmując kolejno całe liście. Mięso mielone mieszamy dokładnie z woreczkiem ugotowanego ryżu, przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą soli i pieprzu oraz całym jajkiem. Każdy liść kapusty odcinamy na końcu, gdzie jest najgrubszy, a pozostałą grubą "żyłkę" delikatnie ścinamy, tak aby nie zrobić dziury w liściu. Następnie układamy na nim porcję mięsa, zawijamy obydwa brzegi do środka i zwijamy. Kolejne gołąbki układamy ścisło w naczyniu żaroodpornym. Po wykorzystaniu wszystkich liści i farszu, do naczynia wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. We wrzątku rozpuszczamy kostki rosołowe oraz koncentrat i tak przygotowanym płynem zalewamy gołąbki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. I gotowe :-) Podajemy z sosem, jeżeli jest za rzadki, możemy go zagęścić w osobnym garnuszku np. odrobiną mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak