Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone faszerowane ziemniaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 gram
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
pomidorki koktajlowe kilka garści
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 sztuki
ser żółty kilka plasterków
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone faszerowane ziemniaki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Nie gotować do miękkości, gdyż ziemniaki będą jeszcze pieczone.
Krok 1 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
2
Pomidorki pokroić w kostkę.
Krok 2 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
3
Ostrą paprykę wydrążyć. Pokroić w paseczki.
Krok 3 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
4
Pieczarki umyć i oczyścić. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
5
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
6
Pomidory, cebulę, paprykę i pieczarki smażyć na patelni do odparowania.
Krok 6 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
7
Ziemniaki wydrążyć. Powstały miąższ pokroić w kostkę i dodać do farszu. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
Krok 7 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto
8
Przygotowany farsz umieścić w wydrążonych ziemniakach. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia dodać plasterki sera i piec do momentu roztopienia.
Krok 8 - Pieczone faszerowane ziemniaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.12.2016 12:26
bardzo dobre
magdow 09.10.2016 21:06
uwielbiam takie ziemniaczki
Łukasz15 09.10.2016 19:59
Wyglądają super
Aleksandra/Olcia 09.10.2016 17:25
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak