PIECZONE DROŻDŻOWE FAWORKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • margaryna

    250 g
  • drożdże

    30 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • śmietana 12%

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 op
  • białko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę zagniatamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy cienkie paski w środku robimy nacięcie i jedną stronę przekładamy, tworząc faworki. Smarujemy rozbitym białkiem, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 29.03.2013 07:13
Drożdżowych jeszcze nie jadłem. Muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat