Pieczone bataty lub ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słodkie ziemniaki bataty (ew. zwykłe ziemniaki)

    1 kg
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster posmarować z obu stron oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Grillować na rozgrzanym ruszcie około pół godziny. Pod koniec pieczenia położyć na plastrach batatów gałązki ziół. Nadadzą one ziemniakom wyjątkowy smak i aromat. Tak przygotowane bataty mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do grillowanych mięs. Doskonale smakują jako składnik sałatki przyrządzonej z mieszanki sałat, kiełków słonecznika, posiekanych orzechów włoskich, grillowanego kopru włoskiego i cukinii oraz suszonych pomidorów i oliwy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 22.11.2011 23:41
super
Seba 16.07.2011 09:29
super
Iwona51 01.05.2011 11:38
smaczne
Babciagramolka 06.12.2010 18:04
Jadłam- pyszne - polecam puree z nich
Pati8 26.11.2010 11:33
chyba to upichce....
bogumiła3 17.09.2010 20:53
super
buksiak12 31.08.2010 15:02
fajny przepis
Dorota71 31.08.2010 14:20
mniam mniam
Dorota71 31.08.2010 14:20
super
Emilia22 31.08.2010 13:16
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat