pieczone bataty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    4 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • oliwa

  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry batata ułożyć na blaszce, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
W tym czasie przygotować farsz, na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać paprykę, na koniec boczek i czosnek, podsmażać ok 10 minut cały czas mieszając, doprawić ziołami.
W miseczce wymieszać jogurt, majonez, sól i pieprz.
Upieczone bataty posmarować każdy osobno jogurtowo-majonezowym sosem, nałożyć farsz z papryki i boczku i zapiekać jeszcze 10 minut.
trufelek
Podawać gorące - bo takie najlepsze :). Idealne jako przekąska lub na obiad/kolację.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 03.09.2016 21:01
ciekawa propozycja
Edith85 03.09.2016 17:40
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat