Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z tołpygi

    600 g
  • cytryna

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • koperek

    1 pęczek

Składniki na sos chrzanowo koperkowy

  • jogurt naturalny

    250 g
  • majonez

    2 łyżki
  • Chrzan śmietankowy Smak

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie tołpygi:
Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje. Nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy posiekanym koperkiem. Na godzinę chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tołpygę pieczemy w foli ok. 45 minut (w zależności od grubości mięsa).



Przygotowanie sosu chrzanowo koperkowego:
W misce mieszamy jogurt z chrzanem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, starta skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną tołpygę polewamy sosem chrzanowo koperkowym i podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 26.03.2015 18:31
już idę robić
marcia7 21.03.2015 18:25
Taki sos jest idealny do każdej rybki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat