Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

filet z tołpygi 600 g
cytryna 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
koperek 1 pęczek

Składniki na sos chrzanowo koperkowy

jogurt naturalny 250 g
majonez 2 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżeczka
koperek 1 pęczek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona tołpyga z sosem chrzanowo koperkowym

Przygotowanie tołpygi:
Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje. Nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy posiekanym koperkiem. Na godzinę chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tołpygę pieczemy w foli ok. 45 minut (w zależności od grubości mięsa).



Przygotowanie sosu chrzanowo koperkowego:
W misce mieszamy jogurt z chrzanem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, starta skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną tołpygę polewamy sosem chrzanowo koperkowym i podajemy z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 26.03.2015 18:31
już idę robić
marcia7 21.03.2015 18:25
Taki sos jest idealny do każdej rybki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak